חיפוש עבודה

פרילנסר

תוכן [ הסתר ]

בעשור האחרון, הפך המושג פרילנסר למושג שגור בעולם העבודה, זאת הודות לפריחת האינטרנט, אשר בגינו התעצמה החשיפה למונח ומשמעויותיו השונות.

תכליתו של מאמר זה, לבאר את המשמעויות וההיבטים הכרוכים במושג פרילנסר, לסקור את האספקטים החיוביים והשליליים במעמדו של פרילנסר ולעסוק בדילמות הנפוצות בהן צפוי פרילנסר להיתקל מתוקף מעמדו.

הידעת ?

משמעותו המקורית של המונח פרילנסר באנגלית היא חייל שכיר או שכיר חרב, אולם רק ברבות השנים הושאל המושג פרילנסר אל עולם העבודה.

מיהו פרילנסר ?

פרילנסר הנו עצמאי המספק שירותים מקצועיים לשוכרי שירותיו ומתוגמל כנגד חשבונית, הוא אינו מחויב לחוזה כתוב ואף איננו כפוף ליחסי עובד מעביד עם שוכרי שירותיו.

קיימים מספר מאפיינים בולטים בעבודתו של פרילנסר:

  • גמישות העבודה- פרילנסר הנו עצמאי הנהנה מחופש מוחלט בעבודתו, הוא חופשי לבחור את לקוחותיו וחופשי לבצע את עבודתו המקצועית מבית או ממקום העבודה של שוכר שירותיו.
  • אופי העבודה- עבודתו של פרילנסר אינה רציפה וסדורה, כיוון שהיא בנויה מהשתתפות בפרויקטים קצרים ומוגדרים מראש. כמו כן, עבודתו של פרילנסר מורכבת מעבודה מקבילה על מספר פרויקטים של לקוחות שונים בו זמנית.
  • אופי ההתקשרות - שכירת שירותיו של פרילנסר נפוצה בעיקר בתחומי התקשורת והעיתונות, השיווק והפרסום, כתיבה, גרפיקה ותכנות. מעבר לכך, סיבת ההתקשרות עם פרילנסר תלויה בפרמטרים כמו: המוניטין שצבר בתחום וכישוריו המיוחדים.
  • שכר- גובה שכרם של פרילנסרים נקבע על פי שני פרמטרים: האחד, המוניטין שצבר בתחום. השני, כמות התוצרת שהוא מספק לארגון.

היתרונות הגלומים בשכירת שרותיו של פרילנסר:

בשנים האחרונות, הדרישה לשכירת שירותיהם המקצועיים של פרילנסרים עלתה פלאים ואף הפכה לצורת העסקה רלבנטית ונוחה עבור עסקים רבים. התחרות העולמית הכלכלית, מחייבת עסקים רבים להורדה דרסטית במחיר השירותים המיוצרים בחברה, עובדה הגורמת לצמצום הוצאות העסק בגין אחזקת עובדים קבועים. לפיכך, שכירת שירותיו של פרילנסר מהווה יתרון עבור החברה,

וזאת בגין שתי סיבות עיקריות:

  • פרילנסרים מסוגלים לספק לחברה תזרים עבודה מוגדר תמורת שכר, שאיננו כולל הוצאות שכר נלוות כמו: ביטוח בריאות, קצבת פנסיה, ימי חופש, דמי מחלה וכו'.
  • בשל העובדה כי פרילנסר אינו כפוף ליחסי עובד מעביד, ניתן ליישם ניהול גמיש בכל הקשור לפיטורין, פיצויי פיטורין והודעה מוקדמת, חוקים אשר בהיעדר מחויבות ליחסי עובד מעביד, אינם תקפים עליו.

מהם החסרונות הגלומים במעמדו של פרילנסר:

על אף החירות הרבה הגלומה במעמדם של פרילנסרים, ישנם כמה צדדים שליליים:

  • פרילנסר אינו זוכה לתחושת יציבות או ביטחון כלכלי, משום שרווחיו תלויים בכמות לקוחותיו.
  • מתוקף היותו של פרילנסר עצמאי, מוטלת עליו האחריות לדאוג להסדרת רישיונות הביטוח הלאומי, הסדרת רישיונות מס הכנסה והפרשת פנסיה עצמית, בירוקרטיה המצריכה טיפול מקצועי העולה זמן וכסף.
  • פרילנסרים אינם זכאים להגנה של חוקי מגן כמו: ביטוח בריאות, דמי הבראה, דמי חופשה ועוד.
  • במידה ושוכר שירותיו של פרילנסר מפסיק את עבודתו לאלתר, הוא אינו זכאי להודעה מוקדמת ולפיצויי פיטורין.
  • בשל היותו עצמאי, פרילנסר אשר מוצא את עצמו מחוסר עבודה, אינו זכאי לקבלת דמי אבטלה.

אילו זכויות מגיעות מתוקף החוק עבור פרילנסר ?

לנוכח העובדה כי פרילנסר הנו עצמאי ואיננו כפוף ליחסי עובד מעביד, הוא איננו זוכה להגנה הבסיסית של חוקי מגן ועל כן החלת דיני עבודה במעמדו היא בעייתית. יחד עם זאת, בשנים האחרונות, נסללו כמה תקדימים משפטיים בנושא הפרת זכויותיהם של פרילנסרים וזכאותם לפיצויי פיטורין, עובדה המעידה על כך כי אט, אט מתחולל שינוי תקדימי משפטי מהותי ביחס למעמדם.

כיצד מתרחש השינוי בפסיקה? הדין קובע, כי על מנת שיוכל פרילנסר לקבל פיצויי פיטורין בגין הפסקת עבודתו, מוטלת עליו חובת ההוכחה כי אכן התקיימו בינו ובין מעסיקו יחסי עובד מעביד (זאת על פי עמידה במבחן משפטי, הכולל למשל את השאלה: האם הזמין המעסיק באופן קבוע את שירותיו של הפרילנסר?) ובמידה וקיים סיכוי כי פרילנסר יצליח להוכיח כי התקיימו יחסי עובד מעביד עם משכיר שירותיו, הרי שמתוקף החוק ועל סמך תקדימים משפטיים בעבר, יזכה לקבל פיצויי פיטורין.

מהם הקשיים עמם נדרש פרילנסר להתמודד ?

על פניו, מסלולם של פרילנסרים בעולם העבודה מצטייר כמסלול נחשק הרווי בבחירות חופשיות, החלטות עצמאיות וניהול עצמאי. אולם, על אף חירותו הרבה של פרילנסר, ניכרים קשיים רבים עמם צפוי כל פרילנסר עצמאי להתמודד, והם:

  • אי תשלום על עבודות שביצע עבור לקוחותיו (הרדיפה אחרי הכסף).
  • אי זכאות להודעה מוקדמת על הפסקת שכירת שירותיו של פרילנסר מצד המעסיק ואי זכאות לפיצויי פיטורין.
  • אי ביטחון תעסוקתי, הניכר בעובדה כי פרילנסר הוא עובד עצמאי ולפיכך כאשר הוא מפוטר הוא אינו זכאי לפיצויים, משום שאיננו מוגדר על פי חוק כ"מובטל".
  • בשל היותו של פרילנסר עצמאי, מוטלת עליו האחריות התמידית לאתר לקוחות פוטנציאלים שייצרו עבורו תזרים קבוע של עבודה וכסף, ואולם לא די בכך כי מדובר במשימה הצורכת סבלנות ועבודה יומיומית קשה, אלא הדבר תלוי אף בגורמים חיצוניים, כמו: מצב הכלכלה והמשק, שכן תקופות של שגשוג כלכלי הן כאוויר לנשימה עבור פרילנסרים, בעוד תקופות של מיתון הן דיראון עולם עבורם.

לסיכום, התקווה הגדולה היא כי ניתן לראות את ניצני המהפכה ואת השינוי בזכויותיהם של פרילנסרים בישראל, אולם עד שייושמו בצורה סדורה בחוק, ישנם כמה ערוצים מרכזיים המספקים ייעוץ ותמיכה משפטית, בכל הקשור להסבת נזק או פגיעה בזכויות פרילנסר:

באתר bizpay תוכלו למצוא פורום המיועד להעניק ייעוץ פיננסי, מידע מקיף ואף הנפקת חשבוניות אלקטרוניות לפרילנסרים.

ובאתר עובדים תוכלו למצוא מידע וייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיו של פרילנסר.