מאמר זה מבקש לבאר את המושג עובד זמני, לבחון את הזכויות והחובות המוטלות על עובד זמני ולסקור סיטואציות פרובלמאטיות נפוצות העשויות להופיע בגין מעמדו של עובד זמני בארגון.
הידעת?
צורת העסקה שהפכה לרווחת בעשורים האחרונים הן בשוק הישראלי והן בשוק העולמי הינה העסקת עובדים זמניים. מסתבר, שהעסקת עובד זמני בחברה אינה מוגבלת אך ורק למקצועות הניקיון והשמירה וכי לאחרונה אף קיימת מגמת עלייה בביקוש להעסקת עובד זמני בתחומי ההנדסה, טכנולוגיות המידע, סיעוד ועוד.
למרות העלייה בביקוש להעסקת עובד זמני בקרב חברות רבות במשק הישראלי,
עדיין קיימים אספקטים שליליים באופי חוזה ההעסקה של עובד זמני הפוגעים במעמדו הארגוני.
מיהו עובד זמני ?
עובד זמני הינו עובד המועסק בחברה על פי כתב הרשאה לתקופה מוגבלת וקצובה של פחות משנה ולכן מחייבת ליחסי עובד מעביד מינימאליים.
ניתן לזהות שתי צורות העסקה של עובד זמני בחברה:
האחת, עובד זמני המועסק לטווח קצר- מדובר בעובד המועסק לרוב בהתראה קצרה ובעבודה פשוטה, אשר גיוסו נעשה בשל מטרות עומס ולחץ בחברה.
השנייה, עובד זמני המועסק לפרק זמן לא מוגדר- מדובר בעובד המועסק בעבודה חשובה, המקבילה לעבודת אנשי המקצוע הקבועים בחברה ומטרתה להבטיח את הפחתת עלויות החברה.
מהן הסיבות להעסקת עובד זמני בחברה ?
הסיבות המרכזיות להעסקת כוח אדם זמני בחברה:
- כאשר חברה רוצה לממש פרויקטים חד פעמיים בהיקף נרחב.
- כאשר מתעורר צורך עונתי בכוח אדם זמני.
- כאשר קיים צורך בגיוס עובדים מומחים לתחום ספציפי ולתקופת זמן מוגדרת.
- כאשר חברה מעוניינת לצמצם עלויות ושעות עבודה נוספות של עובדיה.
מלבד כל זאת, חשוב לציין כי כוח אדם זמני משמש גם ככוח מניע לעובדים שאינם בעלי מעמד של קבע בחברה, אך מעוניינים בכך, ולכן ישקיעו את מיטב מרצם וכוחם למען השגת המטרה. נתון המועיל לחברה.
אם כך, הצבענו על המניעים העומדים מאחורי החלטתה של חברה הבוחרת להעסיק עובד זמני בארגון. אולם, כעת עלינו להבין את הזכויות והחובות החוקיות של עובד זמני בחברה.
מערך הזכויות של עובד זמני המוגדרות בחוק:
- כמקובל בחוק, עובד זמני זכאי לקבל ממעסיקו הודעה שבתוכנה יהיו מפורטים תנאי העסקתו, לרבות שכרו, מועד תשלום משכורתו, היקף משרתו, תיאור תפקידו ותנאיו הסוציאליים תוך 30 יום מתאריך תחילת עבודתו.
- מעבר לכך, עובד זמני זכאי לקבל ממעסיקו שכר שאינו פחות משכר המינימום הקבוע בחוק, והוא: 3710.18 ₪ לחודש, כלומר: 19.95 לשעה.
- ככלל, עובד זמני זכאי לקבל את משכורתו ממעסיקו בתום כל חודש, ועד לתאריך התשיעי לחודש העוקב כאשר כל חריגה מגבולות תשלום השכר החודשי מצד המעסיק, מוגדרת כהלנת שכר ומחייבת את המעסיק לשלם לעובד, בנוסף לתשלום המשכורת, פיצויים עבור הלנת שכר בגובה של 5% בעבור השבוע הראשון ו- 10% בעבור כל שבוע נוסף.
- דמי הנסיעה להם זכאי עובד זמני הנם בגובה של עד 21.14 ₪ ליום כפי הקבוע בחוק.
- הגמול הכספי לו זכאי עובד זמני בגין שעות עבודה נוספות הוא:
עבור השעתיים הראשונות, הנוספות, זכאי העובד לתשלום של לפחות 125% משכרו הרגיל, ובעבור השעה השלישית ומעלה זכאי העובד לתשלום של לפחות 150% משכרו הרגיל.
- בהתאם לקבוע בחוק עובד זמני זכאי לדמי חג לאחר שלושה חודשי עבודה עבור תשעה ימי חג, והם: ראש השנה, כיפור, סוכות, פסח חג שבועות ויום העצמאות.
- הזכאות לדמי מחלה חלה גם על עובד זמני (ככלל, כל עובד זכאי ל-18 ימי מחלה בשנה).
ביום הראשון למחלתו אינו זכאי לתשלום, ביום השני והשלישי למחלתו זכאי לתשלום של
37.5% מהשכר היומי, וביום הרביעי למחלתו זכאי לתשלום של 75% מהשכר היומי.
- חובת המעסיק לשלם דמי ביטוח בריאות ודמי ביטוח לאומי עבור עובד זמני.
- במקרה של פיטור עובד זמני מעבודתו הוא זכאי להודעה מוקדמת על פיטוריו ממעסיקו בהתאם לוותק שצבר במקום העבודה, כאשר עד תקופה של שישה חודשי עבודה, עליו להודיע, בעבור כל חודש של עבודה יום אחד של התראה.
מערך החובות של עובד זמני:
- מחובתו של עובד זמני לשלם מס הכנסה בהתאם לגובה משכורתו, ובהתאם לתקרת המס הקבועה בחוק.
- מחובתו של עובד זמני לשלם ניכויי התחייבות (קנסות) כלפי מעסיקו, באם הפר את כללי הארגון המחייבים בקנס.
- במידה והתפטר עובד זמני מעבודתו הוא חייב להודיע על כך בפני מעסיקו, בהתאם לוותק שצבר במקום העבודה, כאשר עד תקופה של שישה חודשי עבודה עליו להודיע בעבור כל חודש של עבודה יום אחד של התראה.
על פניו, נראה כי עובד זמני זכאי לזכויות הגנה רבות, אולם, חשוב לזכור כי כל מערך הזכויות שהוזכרו במאמר זה, הנן בבחינת זכויות בסיס המגיעות לכל עובד באשר הוא עובד, ומכאן כי עבודתו של עובד זמני אינה מזכה אותו בזכויות הניתנות בחוק לעובד מן המניין בחברה כגון: פנסיה, ביטוח מנהלים, הטבות סוציאליות ועוד. עובדה זו יוצרת בעייתיות עבור עובדים זמניים המועסקים בחברה.
סיטואציות המנצלות את מעמדו הפגיע של עובד זמני
- הארכת חוזה של עובד זמני- מעסיק המחליט להאריך חוזה של עובד זמני ולהשאירו תחת סטאטוס של עובד זמני, גם כאשר צבר ותק של שנה ויותר בארגון, למעשה מנצל את עמדתו הפגיעה של העובד, ומנשל אותו מזכויותיו הטבעיות המגיעות לו כחוק כעובד מן המניין(ניצול אשר עשוי להסתיים בבית משפט ובתשלום פיצויים לעובד מצד המעסיק).
- שכר- עובד זמני המבצע תפקיד הזהה בתיאורו, בהיקפו וברמתו לתפקיד של עובד מן המניין לרוב לא יקבל שכר או תנאים דומים כשל העובד הקבוע, נתון מפלה ואסור על פי חוק, אך יחד עם זאת קשה לאכיפה.
- הסכמים קיבוציים הנחתמים בין ההנהלה לארגון העובדים במקום העבודה לא חלים על עובד זמני, נתון העשוי לקפח אותו מבחינת כוח והטבות שונות שהוסכמו מראש עם ההנהלה.
- עובדת אי זכאותו של עובד זמני לפנסיה ממעסיקו עשויה לפגוע בביטחונו העתידי.
- הקלות והגמישות הרווחת בפיטוריו של עובד זמני מצד ההנהלה, פוגעת בסיכוייו של עובד זמני לצבור ניסיון וותק בתפקידו וכך פוגעת בעתידו התעסוקתי.
לסיכום, אם פגעו באחת מזכויותיך הבסיסיות בהיותך עובד זמני במפעל, חברה או ארגון בישראל, האתרים הבאים יוכלו לסייע לך במאבק:
באתר משרד התמ"ת יש שפע של מידע אודות חוקי עבודה, אכיפתם ואף אופציה להגשת טופס תלונה אלקטרוני.
- באתר "פורטל עובדים" המכיל מידע פרשני ומקיף של חוקי עבודה, ואף פורום של מומחים לדיני עבודה העונים לשאלות של כל עובד (בין אם הוא עובד זמני ובין אם הוא עובד קבוע) בענייני פגיעה בזכויות עבודה.