אחד מן הפרמטרים המכריעים בכתיבת מסמך קורות החיים הוא מבנה קורות חיים. הפורמט שבו נכתב מסמך קורות החיים, עשוי לפתוח או לסגור בפניכם דלתות בשניות.
במאמר הבא, נברר אילו מבנים של קורות חיים קיימים ומהו המבנה הנכון ביותר לכל מועמד ומועמד.
מהו מסמך קורות חיים?
קורות חיים הוא מסמך רשמי המרכז בתוכו את כלל הניסיון התעסוקתי, ההכשרתי וההשכלתי שצבר האדם במהלך חייו. מבנה קורות החיים הינו אחיד וגורף לכלל המקצועות ולכן יש להקפיד עליו, אלא אם כן ידוע לכם כי קיים פורמט קורות חיים ספציפי המבוקש בענף מסוים במשק. קורות החיים מהווים כרטיס ביקור עבור המועמד ואמצעי סינון עבור המעסיק המאפשר לו למצוא את המועמדים הראויים והמתאימים ביותר למשרה ולראיון העבודה.
על מבנה קורות חיים קלאסי
כאמור, ישנו פורמט קורות חיים סטנדרטי קלאסי, המשמש את כלל אנשי המקצוע בארץ, אולם יחד עם זאת חשוב לציין כי ישנם ענפים במשק בהם יש דרישה למבנה קורות חיים ספציפי מן המועמד. בפסקה זו נפרט אודות מבנה קורות החיים הקלאסי ועל מבנים נוספים. כאשר בדרך כלל כל מרבית מסמכי קורות החיים מכילים את אותם ראשי פרקים, רק עשויים להיות מוצגים בסדר כרונולוגי שונה ועם דגשים שונים.
באופן כללי, ניתן לזהות שני מבנים עיקריים של קורות חיים והם:
- המבנה הכרונולוגי – מבנה קורות חיים כרונולוגי הוא פורמט המתאים בעיקר למועמדים אשר צברו רצף הגיוני של עבודות מתקופת ההכשרה בלימודים ולאורך כל הקריירה שלהם. כאשר יש לכלול את ראשי הפרקים הבאים על פי סדר כרונולוגי: תחילה יש לציין את הפרטים האישיים, אחר כך את פרטי ההשכלה והקורסים המקצועיים שעבר המועמד, לאחר מכן יש לפרט אודות כלל מקומות העבודה בהם צברתם ניסיון מקצועי, ולבסוף יש לציין את תפקידכם בשירות הצבאי, שפות זרות שאתם יודעים ושפות תכנות במחשבים.
- המבנה הפונקציונאלי – מבנה קורות חיים פונקציונאלי הוא פורמט המתאים למועמדים שצברו ניסיון רב בתחומי מקצוע שונים ומגוונים (כגון: פרילנסרים, מועמדים שעברו הסבה מקצועית, יועצים ועוד), ומעוניינים להציג את ניסיונם התעסוקתי על פי קטגוריות ספציפיות של כישורים ותחומי התמחות שנרכשו במהלך הקריירה, באמצעות פרויקטים שונים.
פירוט מבנה קורות חיים
מבנה קורות חיים סטנדרטי, מונה את ראשי הפרקים הבאים וצריך להכיל את הפרטים הבאים:
- פרטים אישיים – תחת ראש פרק זה, יש לציין את שם המועמד ושם משפחתו, את תאריך לידתו של המועמד, את ארץ המוצא ותאריך העלייה לארץ (במידה ויש צורך), מצב משפחתי, פרטי כתובת וטלפון וכתובת אי מייל.
- השכלה – תחת ראש פרק זה, על המועמד לציין את כלל מוסדות ההשכלה בהם למד (להוציא בית ספר יסודי), לרבות: תחום הלימודים, שם המוסד וסוג ההתמחות.
- קורסים – מומלץ מאוד לציין את הקורסים הרלבנטיים למשרה בה אתם מעוניינים, תוך ציון השנה בה הועבר הקורס, שם המוסד בו למדתם ואת שם הקורס.
- ניסיון תעסוקתי – בפרק זה עליכם לציין את כלל התפקידים בהם עסקתם במהלך הקריירה המקצועית שלכם, תוך ציון מספר השנים בהם עבדתם בכל מקום עבודה, את תפקידכם ואת שם המוסד בו עבדתם, כאשר יש להתחיל בתיאור המשרה האחרונה שביצעתם. תארו כל תפקיד ותפקיד וציינו הישגים וכלים שעזרתם לפתח.
- שירות צבאי – בראש פרק זה עליכם לציין את תקופת השירות שלכם בצה"ל, לפרט היכן שירתתם, באיזה חיל, מה היה תפקידכם ובאיזו דרגה השתחררתם מצה"ל. במידה ויש קשר בין המשרה המבוקשת לתפקידכם הצבאי (למשל: חייל ממר"ם) חשוב לציין זאת.
- שפות – בסעיף זה עליכם לציין שפות שאתם יודעים בהתאם לדרגת הבקיאות: שפת אם, טוב מאוד, טוב, בינוני ובסיסי.
- תחביבים – ניתן לציין תחביבים שונים העשויים לתרום לכם במועמדות.
- המלצות – בסעיף זה, תוכלו לציין את שמות הממליצים יחד עם מספרי טלפון, או לציין כי המלצות יימסרו לפי דרישה.
- רשות: תכונות אישיות – תוכלו לציין גם תכונות העשויות להבליט אתכם.
על אשף קורות חיים
כתיבת קורות חיים היא משימה מורכבת ומייגעת, המצטיירת בעיני רבים כמעמסה. כך או כך היום תוכלו להיעזר במגוון רחב של תוכנות אינטרנטיות ייחודיות, המאפשרות לכם לקצר את זמן הכנת קורות חיים ולבנות קורות חיים מקצועיים תוך דקות ספורות ובהשקעה מינימאלית של זמן וכסף.
כל שעליכם לעשות הוא לאתר את התוכנה המקצועית ביותר, להזין את פרטיכם האישיים ואת ניסיונכם התעסוקתי ולקבל מסמך מאורגן ומקצועי של קורות חיים.
טיפים לכתיבת קורות חיים
אם אתם עומדים לקראת הליך של כתיבת קורות חיים, הטיפים הבאים יסייעו לכם לצלוח את המשימה בהצלחה יתרה:
- הקפידו לדייק בפרטיכם האישיים, לרבות: מצבכם המשפחתי, תאריך לידה ומספר ילדים, שכן בהיעדר פרטים אלו, ייתכן והדבר יעורר שאלות בקרב המעסיק הפוטנציאלי.
- הקפידו לכתוב במדויק את התאריכים בהם התחלתם וסיימתם את עבודותיכם, לימודיכם, השתלמויותיכם ועוד.
- הקפידו על מבנה קורות חיים רהוט, נהיר, מאורגן ומסודר בעל מראה אסתטי, הקריא לעין וללא שימוש מיותר בצבעים, גופני טקסט והדגשות מיותרות.
- מעבר ליישום נכון של מבנה קורות חיים עליכם לכתוב גם מכתב נלווה, שהוא מכתב מקדים שמטרתו לתפוס את תשומת הלב של המעסיק.
- אין לצרף מסמכים, תעודות והמלצות למסמך קורות החיים, אלא לציין כי אלו יוענקו לפי דרישה.
- הקפידו על מבנה קורות חיים מסודר על פי ראשי פרקים וכן על מלל מתומצת, קצר ולעניין.
- מומלץ מאוד להתאים את תוכן מסמך קורות החיים וכן מבנה קורות החיים בהתאם לאופי המשרה ודרשותיה.
- חשוב להבליט נתונים אישיים כגון: הצטיינות בלימודים, בצבא ובמסגרות אחרות.
לסיכום, אם ברצונכם לשפר את סיכויי קבלתכם לראיון עבודה, הקפידו על מבנה קורות חיים נכון ומקצועי.