בישראל ישנם כ - 226 אלף דורשי עבודה, המשתמשים בשירותי לשכות תעסוקה למען מציאת משרה המתאימה לכישוריהם. המשבר והמיתון הכלכלי הביאו לעלייה חדה במספר המובטלים ודורשי העבודה בישראל, עובדה המפעילה לחץ רב על כלל לשכות עבודה ברחבי הארץ.
במאמר הבא, נסקור את תחומי הפעילות והשירותים השונים עליהן אמונות לשכות תעסוקה ברחבי הארץ.
שירות התעסוקה הישראלי הוא גוף סטטורי השייך למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. גוף זה נוסד בשנת 1959 בעקבות האמנה הבינלאומית של שירות התעסוקה הציבורי העולמי ומתוקף חוק שירות התעסוקה הישראלי.
שירות התעסוקה, הנמצא בפיקוחם של המועצה הציבורית ושר התעשייה, המסחר והתעסוקה, אמון על פי חוק על הסדרת שוק העבודה בישראל.
לשכות התעסוקה ברחבי הארץ מתפקדות כזרוע המבצעת של שירות התעסוקה הכללי ותפקידן העיקרי הוא לסייע לאזרחי מדינת ישראל באיתור משרות ההולמות את כישוריהם וכן לסייע למעסיקים בנושא של איתור, גיוס והשמת עובדים.
חשוב לציין, כי שירותי לשכות תעסוקה בישראל ניתנים ללא תשלום ולא קיימת התערבות ביחסי העבודה מצד לשכות התעסוקה.
תחומי הפעילות העיקריים של לשכות תעסוקה הם:
ישנם שני סוגים של לשכות תעסוקה בישראל: לשכת התעסוקה הכללית - המיועדת לכלל האוכלוסייה בישראל, ולשכת התעסוקה האקדמאית - המיועדת לאוכלוסיה המחזיקה בתואר אקדמי מוכר.
על אף התדמית השלילית, שדבקה בסניפי לשכות תעסוקה ברחבי הארץ, עדיין מדובר בגוף ממלכתי חזק, המעניק מגוון שלם של שירותים ללא תשלום, לרבות: ייעוץ והכוונה תעסוקתי, היצע עצום של משרות עבודה פנוית בתחומים מגוונים, שירותי הסבה והכשרה מקצועית, אפשרות לקבלת דמי אבטלה, יחס אישי מצד יועצי השמה ועוד.
קהל היעד הכללי של לשכות תעסוקה בישראל הוא למעשה כל אזרח ישראלי, המחזיק בתעודת זהות ישראלית או כל תושב ארעי הנושא אשרת שהייה מסוג א1.
כמו כן, ישנן קבוצות מיוחדות באוכלוסיה הנמצאות בעדיפות למתן שירותי תעסוקה, כגון: אקדמאים בעלי תואר מטעם המוסד להשכלה גבוהה בישראל או בחו"ל, בוגרי שירות לאומי וחיילים משוחררים, עולים חדשים, אזרחים בעלי כושר עבודה מוגבל, תושבים חוזרים ובני נוער (בגילאי 15 עד 18).
בנוסף, מעניקה לשכת התעסוקה שירותי השמה וגיוס עובדים עבור מעסיקים בישראל.
את שירותי התעסוקה ניתן לקבל ברחבי סניפי לשכות תעסוקה הפזורות בישראל וכן, באמצעות אתר האינטרנט של שירות התעסוקה.
לשכות התעסוקה בישראל מחולקות לפי חמישה אזורים אסטרטגיים והם: צפון, השרון והעמקים, מרכז, ירושלים ודרום. כאשר בסך הכול, ישנן כמאה לשכות תעסוקה כלליות בארץ.
מעבר לסל השירותים הרגיל המוצע לכל דורש עבודה בישראל, מספקת לשכת התעסוקה בישראל, היצע של שירותים עם ערך מוסף, המקנה למועמדים כלים מקצועיים להתמודדות מוצלחת יותר עם עולם העבודה, לרבות: סיוע בכתיבת מסמך קורות חיים מקצועי, הכנה מקצועית לריאיון העבודה, הכנה למבחני מיון, ייעוץ תעסוקתי (כגון: קורסים מקצועיים, סדנאות המסייעות במלאכת חיפוש העבודה, ייעוץ ואבחון מטעם פסיכולוגים תעסוקתיים).
פנייה אל לשכת התעסוקה מורכבת לרוב, מהשלבים הבאים:
לסיכום, אם ברצונכם למצוא משרה מתאימה או אם ברצונכם לבצע הסבה מקצועית, תוכלו לעשות זאת באמצעות לשכות תעסוקה הנמצאות בקרבה לאזור מגוריכם.