חיפוש עבודה

הכנה לעבודה

תוכן [ הסתר ]

הכנה לעבודה היא משימה לא פשוטה! מועמדים רבים ניצבים בפני שלל אתגרים, מבחנים ומיונים, טרם כניסת למשרתם הקבועה.

בשנים האחרונות, עקב התפתחות מהירה של שוק העבודה בישראל, והעלייה החדה במספר המועמדים המתחרים על מספר מוגבל של משרות פנויות במשק, מקומות עבודה רבים, נאלצים, לבצע מבחנים ומיונים מקדימים, על מנת לברור, למפות ולמיין את המועמדים המתאימים ביותר לאופי המשרה ולדרישות המקצועיות והאישיותיות הדרושות לקבלת התפקיד בארגון, ולהצלחה בו.

אי לכך, בשנים האחרונות, צמחה תעשייה מפותחת של חברות המתמחות במתן שירותי ייעוץ ארגוני ומכוני מיון והערכה, המהווים חוליה מהותית בשרשרת הקבלה לתפקיד הפוטנציאלי הבא, בחברות וארגונים רבים בישראל. בתגובה לכך, קמו מכוני הכנה לעבודה, שתפקידם להכין את המועמדים לקראת מסכת מבחני המיון והראיונות, שהמועמדים עתידים לעבור בהתמודדותם על המשרה הבאה, מתוך רצון לשפר את סיכויי הצלחתם במבחני המייון וקבלתם לעבודה.

המאמר הבא, מבקש לתאר את שיטות המיון וההערכה הנהוגות בשוק העבודה בישראל, ולברר מהם ההיבטים החשובים לקראת הכנה לעבודה, לצורך קבלת המשרה הבאה.

הידעת?

אחוזי ההצלחה והקבלה של מועמדים, הניגשים למבחני מיון או מבחני IQ ללא הכנה ראויה, לעומת אחוזי ההצלחה של מועמדים הניגשים למבחני המיון, לאחר שעברו סדנת הכנה לעבודה במכון עומדים על 15% לעומת 80%.

מהם השלבים העיקריים עבור הכנה לעבודה?

השלב הראשון והמהותי בתהליך הכנה לעבודה, הנו כתיבת קורות החיים. קורות חיים, הם למעשה, כרטיס הכניסה שלכם אל שוק העבודה. מדובר במסמך שיווקי לכל דבר, שמטרתו להציג את הניסיון התעסוקתי שצברתם במשך השנים, הכישורים המקצועיים, ההשכלה והתארים שרכשתם, מדדים המציינים את טבילת האש שלכם בתחום המקצועי ואת מידת הרלבנטיות שלכם למשרה המיוחלת.

השלב השני בתהליך הכנה לעבודה, הנו חיפוש אחר המשרה הפוטנציאלית הבאה בתחומכם המקצועי. איתור המשרה הוא משימה ארוכה וכלל לא פשוטה, הדורשת סבלנות, זמן והשקעה רבה מצד מחפש העבודה. כיום, יש שפע של מאגרי מידע המדווחים על משרות פנויות במשק הישראלי, החל במודעות דרושים בעיתון, וכלה במאגרים לחיפוש משרה באינטרנט, חברות כוח אדם, לשכת התעסוקה, חברות השמה ומכרים שדיווחו לכם על משרה חדשה שמתפנה במקום עבודתם.

השלב השלישי בתהליך הכנה לעבודה, הנו הפצת קורות חיים למשרות פוטנציאליות התואמות לסל הכישורים המקצועיים שהצגתם בקורות החיים, והמתנה לתשובה ממקום העבודה הפוטנציאלי, המזמינה אתכם לריאיון עבודה במקום.

השלב הרביעי בתהליך הכנה לעבודה, הנו ריאיון העבודה. ריאיון עבודה, הנו שלב הצליחה השני במסלול הכיבוש של המשרה הבאה במקום העבודה המיוחל. ריאיון העבודה, מצריך מצד המועמד הפגנת נחישות, סובלנות, הקשבה, אמפתיה, יכולת התבטאות גבוהה, מקצועיות, בקיאות וידע, והופעה אסתטית ראויה. במידה והשבתם נכונה לשאלות הריאיון, והצלחתם להפגין את התכונות הדרושות לקריטריונים, שהציב המראיין המראיינת, יעלה ויבוא השלב הבא והקריטי בתהליך הכנה לעבודה הוא מבחני המיון וההשמה, בו תשלחו למרכז הערכה ומיון, כדוגמת: מכון אדם מילא, מכון פילת, מכון קינן שפי ועוד, ותדרשו לעבור סדרה של מבחני מיון, לרבות, מבחני חשיבה וידע, ריאיון עם פסיכולוג, מבחני אישיות, ודינאמיקה קבוצתית.

בשלב האחרון, תוכלו לדעת אם התקבלתם למשרה המיוחלת, או שמא נכשלתם במבחני ההתאמה למשרה.

במידה ולא התקבלתם, אתם וודאי שואלים את עצמכם, "אילו צעדים יכולתם לנקוט על מנת לעבור את מבחני המיון ביתר הצלחה"?. אם כן, כיום קיימים מרכזי הכנה לעבודה, שמטרתם לספק הדרכה מקיפה בנושא מבחני מיון וכיצד ניתן לשפר את ביצועיכם בהם.

דוגמא למכוני הכנה לעבודה ולמבחני מיון מוכרים בשוק הישראלי הם: מכון נועם, מכון פילת, מכון הדס, מכון הדר, מכון ישראלי, מכון אדם מילא ו- S&B.

מלבד מכוני ההכנה למבחני מיון לעבודה, כיום, ניתן לרכוש ספר הכנה למבחני מיון לעבודה ולחסוך בהוצאות הגבוהות של קורסי הכנה לעבודה, מבלי לוותר על ידיעה והכרה מלאה של שיטות הבחינה והמיון של מרכזי הערכה.

אם למרות הכול, החלטתם ללכת לקורס הכנה למבחני מיון לעבודה, רצוי שתדעו מה צופן בחובו קורס הכנה לעבודה.

ככלל, במסגרת הקורס, תכירו מספר שיטות הערכה וכלי מיון, שנועדו לאתר תכונות אישיות וכישורים מקצועיים, התואמים את דרישות התפקיד. במהלך הקורס, תעברו סימולציות שונות ומבחנים המדמים את רגע האמת, וכך תוכלו להתכונן היטב, לתכנן את צעדיכם ולצלוח את מבחני המיון ביתר קלות והצלחה.

מהם בחני המיון העיקריים בקורס הכנה לעבודה ולמבחני עבודה?

1. מהו ריאיון אישי עם פסיכולוג?

מדובר בריאיון המתבצע עם פסיכולוג תעסוקתי, בו מופנית סדרה של שאלות למועמד הפוטנציאלי, כשמטרתו המרכזית של הפסיכולוג היא לבחון את אישיותו של המועמד, על סמך אופי וניסוח תשובותיו, על סמך שפת גופו, מידת הריכוז והנינוחות שהוא מפגין ועוד, ובהתאם לכך, לקבוע את התאמת אישיותו של המועמד לתפקיד הפוטנציאלי.

2. מהו מבחן חשיבה?

מדובר במבחנים המודדים את רמת האינטליגנציה של המועמד. מבחני החשיבה, לרוב כוללים שלושה חלקים (כמו במבחן פסיכומטרי), והם: מבחנים המודדים תפיסה חזותית, מבחנים מילוליים, המודדים את אוצר המילים, הלוגיקה ויכולת ההבנה של המועמד ומבחנים כמותיים, המודדים ידע במתמטיקה וניתוח מידע (דוגמאות למבחנים ושאלות תוכלו למצוא באתר משה ליבנת.

3. מהו מבחן של דינאמיקה קבוצתית?

מדובר במבחן מהותי המתנהל בקבוצה של בין עשרה לעשרים מועמדים, המורכב ממשימות שונות, כגון: בניית מגדל קוביות מבלי לפצות הגה מהפה, דיון קבוצתי על פתרון של סוגיה אתית והגעה להחלטה משותפת, ועוד, שמטרתו לנבא את התנהגות המועמד במסגרת עבודה צוותית, לבחון את כישוריו החברתיים, את מידת שתלטנותו, את יכולת התפשרותו לטובת הקונצנזוס הקבוצתי, כישוריו הניהוליים, ובעיקר כיצד הוא עשוי להתנהג עם עמיתיו וממוניו לעבודה.

4. מהו מבחן אישיות?

מדובר בסדרה של מבחנים שמטרתם להכיר את רזי אישיותו של המועמד, אופיו והתנהגותו במצבים שונים. מבחני האישיות כוללים לרוב: מבחני ציור (לרוב ציור עץ, אדם וקבוצת אנשים), מבחני תיאור תמונה (פירוש ותיאור תמונות), מבחני כתמי דיו, העתקת צורות ועוד.

בכל המבחנים הללו, תרגול וידע בנוגע להרגלים שיש להימנע מהם, עשויים להוות הכנה לעבודה ולמבחני מיון שיש בידה להעלות את סיכויי ההצלחה במיונים ובקבלה לעבודה, ומשום כך מועמד המתקשה להפגין את מירב יכולותיו במבחנים הללו, חשוב שיעבור קורס הכנה לעבודה ולמבחני מיון.

לסיכום, משגוברת התחרות על מספר המשרות הפנויות במשק הישראלי, יש יתרון למועמדים העוברים קורס הכנה לעבודה. חשוב לראות זאת כתהליך ולהשקיע בקורס הכנה לעבודה, על מנת לצלוח בבטחה את מבחני המיון לעבודה. ואם ברצונכם לדלות מידע נוסף בנושא: הכנה לעבודה, מומלץ להיכנס לאתר נענע צרכנות ולקבל טיפים בנושא הכנה לעבודה.